Ο Ρόι Μακάι τελείωσε την καριέρα του Ρομπέρτο Κάρλος στη Ρεάλ σε 10′

Όταν η συζήτηση έρχεται στον Ρόι Μακάι, ο χρόνος αναπόφευκτα σταματάει στο 10.12. Είναι τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκε ο Ολλανδός επιθετικός για να σκοράρει σε έναν αγώνα Champions League, που οδήγησε σε αποκλεισμό της Ρεάλ Μαδρίτης και έξοδο του Ρομπέρτο Κάρλος από τον σύλλογο.

Ο «Das Phantom» της Μπάγερν Μονάχου έκανε αυτό που γνώριζε καλύτερα από τον καθέναν, ήταν εκεί, την κατάλληλη στιγμή, για να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Στις 7 Μαρτίου 2007 ήταν απλά ακόμα ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας που τον κατέστησε και αυτόν «θρύλο» του ποδοσφαίρου των δύο προηγουμένων δεκαετιών.

Τα κείμενα του Sport-Retro.gr για τη Γερμανία

Τον απέρριψε η Ναϊμέχεν

Ουδείς μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε από τον γεννημένο στις 9 Μαρτίου 1975 Ρουντόλφους Αντόνιους Μακάι. Εξάλλου, μπορεί να εμφανιζόταν όλη την ώρα με μία μπάλα στο χέρι ως παιδί, όμως όταν άφησε τις ερασιτεχνικές ομάδες και αποφάσισε να δοκιμαστεί σε επαγγελματικές, δέχθηκε το πρώτο «χαστούκι».

Η Ναϊμέχεν τον απέρριψε, ωστόσο ο προπονητής της ερασιτεχνικής ομάδας όπου αγωνιζόταν ήταν σκάουτ στη Φιτέσε και τον συμβούλεψε να πάει να δοκιμαστεί κι εκεί. Στο Άρνεμ είχε καλύτερη τύχη και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις στα 15 του.

Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1993-1994 και χρειάστηκε 11 αγώνες μέχρι να βρει απέναντί του τη Χέρενφεν και στις 15 Ιανουαρίου 1994 να σημειώσει το «παρθενικό« τέρμα του στο ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν, δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω…

Απέρριψε τον Άγιαξ, προτίμησε Μαχλά

Τις επόμενες δύο χρονιές σκόραρε από 11 φορές στην Eredivisie. Το αποτέλεσμα ήταν το καλοκαίρι του 1996, ο Λουίς φαν Χάαλ, προπονητής του αήττητου πρωταθλητή Ολλανδίας και απερχόμενου πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ, να καλέσει τον 21χρονο επιθετικό στον «Αίαντα».

Η απόρριψη ήταν κάτι που δεν περίμενε ο σπουδαίος τεχνικός και μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο τι θα συνέβαινε αν ο Μακάι πήγαινε στον Άγιαξ κι αν θα μπορούσε να επιμηκύνει εκείνη τη «χρυσή» εποχή του συλλόγου, στο πλευρό του Γιάρι Λίτμανεν.

Επέλεξε να παραμείνει στο Άρνεμ, να παίξει στο πλευρό του Νίκου Μαχλά και να σκοράρει 19 φορές σε 34 αγώνες τη σεζόν 1996-1997. Η σεζόν αυτή αποδείχθηκε «βιτρίνα» για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, τη μεταγραφή στο εξωτερικό.

Τον πήρε, αλλά δεν τον πρόλαβε ο Χάινκες

Η Τενερίφη δεν συγκαταλέγεται στο «γίγαντες» του ισπανικού ποδοσφαίρου, όμως στα δύο χρόνια του Γιουπ Χάινκες στον πάγκο, πρόλαβε να τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας και να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Ο Χάινκες ήταν αυτός που εισηγήθηκε την αγορά του Μακάι για 10.000.000 πεσέτες (περί τα 6.000.000 ευρώ), αλλά δεν πρόλαβε να δώσει οδηγίες στον Ολλανδό επιθετικό, αφού προσελήφθη από τη Ρεάλ Μαδρίτης, οδηγώντας την στο πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών μετά από 3 δεκαετίες.

Ο Μακάι σκόραρε μόλις 7 φορές στην πρώτη σεζόν του στα Κανάρια Νησιά, όμως τη νέα χρονιά με 14 τέρματα, όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει τον σύλλογο στην Primera Division, αλλά και να αυξήσει τις μετοχές του.

Πρωταθλητής με Ντεπορτίβο, κόντρα με Τριστάν

Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια τον αγόρασε για ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 8.600.000 ευρώ το καλοκαίρι του 1999, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι με αυτήν τη μεταγραφή, έβαζε στο στέμμα της το «διαμάντι» που έλειπε για το αδιανόητο.

Μετά από 22 γκολ σε 36 αγώνες, το τέλος της σεζόν βρήκε τους Γαλιθιάνους του Χαβιέρ Ιρουρέτα στην κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας. Η Super Depor κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη (και τελευταία) φορά στην ιστορία της.

Η συμμετοχή στο επόμενο Champions League αύξησε τις ανάγκες της ομάδας για βαθύ ρόστερ, με συνέπεια να αγοραστεί ακόμα ένας σπουδαίος σκόρερ από νησιωτική ομάδα. Η άφιξη του Ντιέγκο Τριστάν από τη Μαγιόρκα έφερε… εμπόδια στον Μακάι, ο οποίος είχε συναγωνιστή πλέον για τη θέση του «φουνταριστού».

Ο Τριστάν ήταν ο ηγέτης της επίθεσης της Ντεπορτίβο το 2000-2001 με 19 γκολ έναντι 16 του Ολλανδού στο πρωτάθλημα, ενώ τη νέα σεζόν σημείωσε 9 γκολ παραπάνω (21 έναντι 12), με την ομάδα να τερματίζει 2η και τις δύο χρονιές. Ωστόσο, οι τραυματισμοί και το ντεφορμάρισμά του το 2002-2003 έδωσαν τη δυνατότητα στον Μακάι να λάμψει ξανά.

Η χρονιά 2002-2003 ήταν η πιο παραγωγική της καριέρας του, αφού με 29 γκολ σε 38 αγώνες πρωταθλήματος και ακόμα 10 σε 16 αγώνες σε κύπελλο και Ευρώπη, αναδείχθηκε pichichi (πρώτος σκόρερ στην Ισπανία) και κατέκτησε το ευρωπαϊκό «Χρυσό Παπούτσι».

«Πλήρωσε» από την τσέπη του για να πάει στην Μπάγερν

Οι επιδόσεις του αναπόφευκτα οδήγησαν τους Ούλι Χένες και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε στο τηλέφωνο για να ζητήσουν τιμή από τον Αουγκούστο Λεντόιρο. Εξάλλου, τον Μακάι τον γνώρισαν για τα καλά από το χατ τρικ που σημείωσε μέσα στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν η Λα Κορούνια νίκησε την Μπάγερν με 3-2.

Ο πρόεδρος της Λα Κορούνια είχε εξελιχθεί σε μισητή φιγούρα για τον Μακάι, αφού δεν υλοποιούσε τις υποσχέσεις του για νέο συμβόλαιο με βελτιωμένες απολαβές.

Μάλιστα, όταν πια ήταν βέβαιη η μεταγραφή και ο παίκτης βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο Μόναχο, περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαδικαστικών για να αγωνιστεί στην πρεμιέρα με το Ανόβερο, προστέθηκε ένα επιπλέον πρόβλημα.

Δεν έπαιξε ποτέ, αφού ο Λεντόιρο ζήτησε περισσότερα χρήματα για τη μεταγραφή, τα οποία τελικά βρέθηκαν από τον μισθό του Μακάι, ο οποίος δέχθηκε μείωση πριν καν γίνει παίκτης της Μπάγερν.

Πρώτος σκόρερ της Μπάγερν και δύο νταμπλ

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας συνέχισε το αδιάκοπο σκοράρισμα. Στην πρώτη σεζόν του πέτυχε 31 γκολ, 23 εκ των οποίων στο πρωτάθλημα, αν και δεν κατέληξαν σε κάποιο τρόπαιο, αφού η Βέρντερ Βρέμης του Άγγελου Χαριστέα έκανε το νταμπλ.

Τη νέα σεζόν, κι ενώ η Μπάγερν άρχισε να χτίζεται σταδιακά γύρω από τους Μίχαελ Μπάλακ, Φίλιπ Λαμ και Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, ο Μακάι σημείωσε 22 γκολ σε 33 αγώνες πρωταθλήματος και μπορεί να βρέθηκε ξανά στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ, όμως βρέθηκε στην 1η του πίνακα της βαθμολογίας.

Η Μπάγερν κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο και ο Μακάι έγινε ένας από τους 8 παίκτες με χατ τρικ με δύο διαφορετικές ομάδες στο Champions League, όταν τον Σεπτέμβριο του 2004 σημείωσε 3 γκολ κόντρα στον Άγιαξ (η Μπάγερν αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Τσέλσι).

Το 2005-2006 η ιστορία επαναλήφθηκε. Ο Μακάι αναδείχθηκε ξανά πρώτος σκόρερ της Μπάγερν με 17 γκολ στο πρωτάθλημα (19 συνολικά), οι Βαυαροί διατήρησαν τα σκήπτρα στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά στο Champions League αποκλείστηκαν από τη φάση των 16 ελέω Μίλαν.

Ο Φαν Νίστελροϊ τον νίκησε κατά κράτος

Τη νέα χρονιά επέστρεψαν στη διοργάνωση, έχοντας ξανά υψηλές βλέψεις. Αφού προχώρησαν εύκολα από τον όμιλο απέναντι σε Ίντερ, Σπαρτάκ Μόσχας και Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στη φάση των 16 έπεσαν πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης, που βρισκόταν στο τέλος της περιόδου των galacticos.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στην ισπανική πρωτεύουσα και μέσα στα πρώτα 34 λεπτά η Ρεάλ είχε σημειώσει 3 γκολ με τους Ραούλ και Ρουντ φαν Νίστελροϊ (2). Η Μπάγερν είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Λούσιο στο 23′, όμως οι γηπεδούχοι δεν αστειεύτηκαν και όλα έδειχναν ότι στη ρεβάνς απλά θα «κλείδωναν« την πρόκριση.

Στο 88′, όμως, ένας άλλος Ολλανδός έβαλε ξανά στο παιχνίδι την Μπάγερν. Ο Μαρκ φαν Μπόμελ μείωσε σε 3-2 και όλα ήταν ανοιχτά πια στον αγώνα του Μονάχου.

Γκολ στη Ρεάλ μέσα σε 10 δευτερόλεπτα

Στις 7 Μαρτίου 2007, η Μπάγερν υποδέχθηκε τη Ρεάλ στη νεότευκτη «Άλιαντς Αρένα». Οι φιλοξενούμενοι έκαναν τη σέντρα και ο Σέρχιο Ράμος έδενε τα κορδόνια των παπουτσιών του, ανήμπορος να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Φαν Νίστελροϊ, ο επιθετικός που έπαιζε στη θέση του Μακάι στην εθνική Ολλανδίας με συνέπεια ο τελευταίος να εκτοπίζεται δεξιά και να έχει πολύ μικρή παραγωγικότητα με τους «οράνιε», πάτησε την μπάλα για τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν και έτρεξε στην επίθεση.

Ο Αργεντινός έδωσε ακόμα πιο πίσω στον συμπατριώτη του, Φερνάντο Γκάγκο, για να αρχίσει μια οργανωμένη επίθεση. Ο Γκάγκο επέλεξε αυτό να συμβεί από αριστερά και γι’ αυτό έδωσε στον Ρομπέρτο Κάρλος. Μεγάλο λάθος…

Ο Βραζιλιάνος μπακ πλησίαζε τα 34α γενέθλιά του και η απόδοσή του είχε πτωτική πορεία. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα δεν ήταν βέβαια από μέρους του, όπως για παράδειγμα ένα καλό κοντρόλ από μία απλή πάσα.

Η μεταβίβαση του Γκάγκο δεν ήταν πολύ δυνατή, ωστόσο ο Κάρλος έκανε ανοιχτό κοντρόλ με το αριστερό, με την μπάλα να έχει αναπηδήσει νωρίτερα σε μία μικρή λακκούβα στο γήπεδο.

Ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς είχε σπεύσει να πιέσει τον Βραζιλιάνο αντίπαλό του στην πτέρυγα και μόλις αντιλήφθηκε ότι του έφυγε η μπάλα, έτρεξε για το κλέψιμο. Τα κατάφερε και στη συνέχεια έκανε μία κούρσα από δεξιά.

Ο Μακάι διέθετε το ένστικτο του επιθετικού και ακολούθησε τη φάση, με συνέπεια, όταν ο Σαλιχάμιτζιτς έκανε τη συρτή σέντρα από δεξιά, ο Ολλανδός να βρίσκεται στην περιοχή περιμένοντας την πάσα.

Ο Ίκερ Κασίγιας, από την πλευρά του, σίγουρα δεν περίμενε να βρεθεί τετ α τετ με αντίπαλο πριν συμπληρωθεί το 1ο λεπτό του αγώνα και όταν ο Μακάι πλάσαρε, ο Ισπανός τερματοφύλακας ήταν πολύ «κρύος» για να αντιδράσει γρήγορα.

Το τέλος του Ρομπέρτο Κάρλος

Η χρονομέτρηση έδειξε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας της Ρεάλ 10.12 δευτερόλεπτα μετά από το σφύριγμα για την έναρξη του αγώνα. Ο Μακάι ήταν ο γρηγορότερος σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και το γκολ που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο του 2002 με τη φανέλα της Άρσεναλ εις βάρος της Αϊντχόφεν σε 20.07.

Η Μπάγερν είχε σκορ πρόκρισης μόλις 10” μετά από τη σέντρα. Το γκολ του Λούσιο στο 66′ άνοιξε την «ψαλίδα« και παρότι ο Φαν Νίστελροϊ να μείωσε στο 83′ με πέναλτι, η Μπάγερν θα ήταν αυτή που θα περνούσε στα προημιτελικά.

Μπορεί στην επόμενη φάση να έπεσε πάλι πάνω στη Μίλαν και να μην κατάφερε να ανακόψει την πορεία των «ροσονέρι» προς το τρόπαιο, ωστόσο αυτή η σεζόν έμεινε στην ιστορία για την Μπάγερν, αφού κανείς παίκτης δεν έχει σκοράρει γρηγορότερα μέχρι σήμερα στον θεσμό.

Μάλιστα, αυτό το γκολ σήμανε και το τέλος της πορείας του Κάρλος στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Δύο ημέρες αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρεάλ, Ραμόν Καλδερόν, όπου του ανακοίνωσε ότι θα έφευγε από την ομάδα, περιγράφοντας τον αγώνα με την Μπάγερν ως «ένα σημάδι».

«Είναι σημάδι από τον Θεό αυτό που μου δίνει, να κατανοήσω καλύτερα ότι αυτή η απόφαση είναι το καλύτερο για μένα. Είμαι 33 ετών και δεν αξίζω να υποφέρω. Είμαι στην ομάδα 11 χρόνια. Όμως αν χάσεις έναν αγώνα και όλη η ευθύνη πέσει στους ώμους σου, δεν το ανέχομαι», δήλωσε ο Βραζιλιάνος, που συνέχισε στη Φενέρμπαχτσε.

Τέλος καριέρας με 314 γκολ

Ούτε ο Μακάι, πάντως, παρέμεινε στην ομάδα του μετά από το καλοκαίρι. Η απόκτηση του Μίροσλαβ Κλόζε ουσιαστικά τον εκτόπισε από την ομάδα, έστω κι αν με 16 γκολ στο πρωτάθλημα τερμάτισε ξανά πρώτος σκόρερ της το 2006-2007.

Ακολούθησε μία 3ετία στη Φέγενορντ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του με χατ τρικ απέναντι στη Χέρενφεν το 2009-2010, δηλαδή απέναντι στον ίδιο αντίπαλο κόντρα στον οποίο σκόραρε για πρώτη φορά, πριν από 17 σεζόν.

Ακόμα και την τελευταία σεζόν του, στα 36 πια, κατάφερε να πιάσει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις. Μόνο στην πρώτη του (1 γκολ) και στην πρώτη εκτός Ολλανδίας (7 γκολ) απέτυχε, σε σχέση με τις υπόλοιπες 15.

Γι’ αυτόν τον λόγο ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ένας από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς όλων των εποχών σε διασυλλογικό επίπεδο, με 314 τέρματα σε 636 αγώνες. Κανένα άλλο από αυτά τα τέρματα, όμως, δεν ήρθε τόσο νωρίς, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!